18.5 C
Tirana
HomeJeta e KishësPapa Françesku inkurajon Sllovakinë për vëllazëri, mikpritje, solidaritet
HomeJeta e KishësPapa Françesku inkurajon Sllovakinë për vëllazëri, mikpritje, solidaritet

Papa Françesku inkurajon Sllovakinë për vëllazëri, mikpritje, solidaritet

Papa Françesku iu drejtua zyrtarëve qeveritarë, diplomatëve dhe udhëheqësve civilë dhe fetarë të Sllovakisë në kryeqytetin, Bratislavë. Ai i inkurajoi sllovakët për vëllazëri, mikpritje dhe solidaritet.

Papa Françesku inkurajoi Sllovakinë në rrugën drejt paqes dhe integrimit përmes vëllazërimit dhe mikpritjes, duke i ftuar qytetarët e saj të ndajnë bukën e tyre me të tjerët dhe t’i japin shije jetës me kripën e solidaritetit.

Papa, i cili është në Udhëtimin e 34-të të Jashtëm Apostolik të pontifikatit të tij, bëri thirrjen në pallatin presidencial në kryeqytetin sllovak, Bratislavë, ku iu drejtua zyrtarëve qeveritarë, trupës diplomatike dhe udhëheqësve civilë e fetarë.

Pas përfundimit të Kongresit Ndërkombëtar Eukaristik 52° në kryeqytetin hungarez Budapest të Dielën, Papa 84-vjeçar, i cili iu nënshtrua një operacioni të zorrëve në korrik, fluturoi në Sllovaki pasdite për një vizitë 3-ditore.

Vëllazërimi
Duke lavdëruar ndarjen paqësore të ish-Çekosllovakisë në dy kombe 28 vjet më parë, Papa Françesku tha se Sllovakia është thirrur të jetë një mesazh paqeje në zemër të Evropës. Duke vënë në dukje se shiriti blu në flamurin Sllovak simbolizon vëllazërinë me popujt sllavë, ai tha se një vëllazëri e tillë është e nevojshme për procesin gjithnjë e më të ngutshëm të integrimit dhe paqes. Ai shpresoi se Evropa mund të kthejë solidaritetin në qendër të historisë duke kapërcyer kufijtë.

Ai mbështeti shenjtorët Çirili e Metodi, apostujt e popujve sllavë dhe bashkë-mbrojtës të Evropës, si modele të vëllazërimit, duke thënë se ata identifikoheshin me të gjithë dhe kërkonin bashkim me të gjithë: sllavët, grekët dhe latinët njësoj.

Sllovakët, tha ai, thirren të jenë një shenjë e unitetit duke ruajtur këtë trashëgimi të hapjes spontane ndaj të tjerëve.

Buka e thyer dhe e ndarë
Kështu ai i inkurajoi ata për vëllazëri së bashku me mikpritjen, e cila, tha ai, simbolizohet në zakonin sllav të ofrimit të bukës dhe kripës për vizitorët në shenjë të mirëseardhjes.

Duke vënë në dukje se Zoti zgjodhi bukën për ta bërë Veten të pranishëm në mesin tonë, Ati i Shenjtë tha se Shkrimi na urdhëron të mos e grumbullojmë bukën tonë, por ta ndajmë atë. Ashtu si buka e Ungjillit është gjithmonë e thyer, shpjegoi ai, pasuria e vërtetë nuk konsiston thjesht në shumëfishimin e gjërave që kemi, por në ndarjen e drejtë të tyre me ata përreth nesh.

Askush nuk duhet të stigmatizohet ose të vuajë nga diskriminimi“, theksoi ai duke shtuar, mënyra e krishterë nuk i shikon të tjerët si barrë apo problem, por më tepër si vëllezër e motra që duhen ndihmuar dhe mbrojtur. Kjo thirrje për të ndarë bukën në mënyrë të barabartë kërkon drejtësi dhe ligje të drejta, dhe mirëmbajtjen e tyre duke luftuar korrupsionin.

Lutja për bukën e përditshme, vazhdoi Papa Françesku, nënvizon të drejtën për punësim dhe punë, duke thënë se pa punë nuk ka dinjitet. Në bazë të një shoqërie të drejtë dhe vëllazërore është e drejta e secilit person për të marrë bukën e punës, në mënyrë që askush të mos ndihet i margjinalizuar ose i kufizuar për të lënë familjen dhe atdheun në kërkim të një jete më të mirë.

Kripë solidariteti
Duke shpjeguar simbolikën e kripës, Papa tha ashtu siç kripa i jep shije ushqimit, kështu ne gjithashtu kemi nevojë për aromën e solidaritetit. Shoqëria rizbulon shijen e saj përmes bujarisë falas të atyre që shpenzojnë jetën për të tjerët.

Me ëndrrat dhe krijimtarinë e tyre, të rinjtë në veçanti duhet të inkurajohen në këtë. Shpesh, ai u ankua, ata përfundojnë të pakënaqur nga një konsumizëm që e bën jetën të zbehtë dhe të shurdhër.

Duke nënvizuar shqetësimin për të tjerët si përbërësi që mungon, tha Papa, ndjenja e përgjegjësisë për dikë tjetër i jep shije jetës sonë dhe na mundëson të kuptojmë se ajo që japim është me të vërtetë një dhuratë që i bëjmë vetes.

Ruajtja e traditave
Ashtu si kripa ruan ushqimin, Papa Françesku shpresoi se sllovakët nuk do të lejojnë kurrë që shijet e pasura të traditave të tyre më të mira të prishen nga sipërfaqësia e konsumizmit dhe përfitimet materiale ose nga format e kolonizimit ideologjik.

Ndërsa një sistem i vetëm mendimi mbyti lirinë nën dekadat e sundimit komunist në Çekosllovaki, Papa Françesku vuri në dukje se sot ekziston një sistem tjetër i vetëm i mendimit i cili po e zvogëlon përparimin në fitim dhe të drejta vetëm për nevojat individuale. Në këtë situatë, tha ai, kripa e besimit vepron duke mbjellë qetësisht dhe me përulësi farat e mbretërisë së Perëndisë, veçanërisht nga dëshmia e bamirësisë.

Lumturitë, theksoi Papa Françesku, janë frymëzimi për një vizion të krishterë të shoqërisë. Çirili dhe Metodi kanë treguar se të ruash atë që është e mirë nuk do të thotë të përsërisësh të kaluarën, por të jesh i hapur për risi pa humbur kurrë rrënjët e dikujt.

Shumë burra dhe gra të shquar të Sllovakisë, vuri në dukje Papa, vuajtën burgun, por mbetën të lirë në brendësi, duke ofruar një shembull të ndritshëm të guximit, integritetit, rezistencës ndaj padrejtësisë, por mbi të gjitha faljes, e cila është kripa e tokës së Sllovakisë.

Në krizën aktuale Covid-19, Papa bëri thirrje që në vend që të tërhiqemi dhe të mendojmë vetëm për veten, ne duhet të nisemi përsëri, duke kuptuar se të gjithë ne jemi të dobët dhe kemi nevojë për të tjerët. Asnjëra nuk mund të qëndrojë e ndarë, as si individë, as si komb.

Marrë nga Vatican News

Na ndiqni

1,210FansLike
414FollowersFollow
170FollowersFollow

Të tjera

Një meshtar si Ai…

Të ngjashme